STRALEND IN BALANS

HEALTHY QUOTES

blogs, recepten & inspiratie

Zadenmix voor je Hormonale Cyclus

BLOG 21-1-2021

Zadenmix voor je cyclus, ook wel seed cycling genoemd. Het is een natuurlijke manier om je cyclus te ondersteunen en hormonale klachten te verminderen.

Dit trucje kan ondersteunend zijn bij een onregelmatige menstruatie, PMS, PCOS, onvruchtbaarheid en overgangsklachten. En sowieso hebben de zaden en pitten gezondheidsvoordelen. Vooral lijnzaad is een echt aanrader als je last hebt van je hormonen. Het kan de opvliegers en nachtelijk zweten aanzienlijk doen verminderen.

Er zijn 2 fases in seed cycling

Je cyclus wordt opgedeeld in 2 fases waarbij je elke keer 2 weken lang bepaalde zaden en pitten elke dag eet. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen.

Je hebt de folliculaire fase, dat is de fase waarin een aantal eitjes in je eileiders onder invloed van oestrogeen rijpen en wordt je baarmoederslijmvlies steeds dikker en beter doorbloedt. Alles om een eventuele eitje warm te ontvangen. Dit start bij de eerste menstruatiedag.

Wanneer je eisprong is, ongeveer na 14 dagen start de tweede fase. Dit is de luteale fase die eindigt in je menstruatie. Hierin stijgt het hormoon progesteron en oestrogeen geleidelijk om een eventueel bevrucht eitje goed te laten innestelen. Is er geen bevruchting dan dalen de hormonen weer en word je ongesteld. Vervolgens begint cyclus weer opnieuw.

WAT MOET JE DOEN?

Nodig: zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaadjes, lijnzaad.

Nu eet je elke fase een andere mix.

FASE 1 Dag 1 t/m 14: een mix van pompoenpitten & (versgemalen) lijnzaad.

Neem elke dag 1 eetlepel van beide en mix die ergens in je eten, bijvoorbeeld in de ochtend in je yoghurt of havermout. Deze mix verhoogt op een natuurlijke manier je oestrogeen en bevat bovendien veel vezels. Zorg ervoor dat je lijnzaad zelf met een vijzel of koffiemolen fijnmaalt. Kant- en klare gebroken lijnzaad kan geoxideerd zijn.

FASE 2 Dag 15 t/m 28 een mix van sesamzaadjes & zonnebloempitten.

Ook hiervan eet je elke dag 1 eetlepel van beide. Deze mix is gericht op het optimaal ondersteunen van de aanmaak van progesteron en kan pms klachten verminderen. 

Je kunt het overal aan toevoegen, je smoothie, je havermout, je salade, je soep. Maakt niet uit, Het is leuk om hier eens mee te experimenteren. Alle kleine beetjes helpen naar een hormonale balans en ondertussen krijg je ook nog eens goede voedingsstoffen binnen ook.

Mis nooit meer iets van StralendInBalans!

Schrijf je in en krijg de nieuwste stories in je mail 

Mis nooit meer iets van StralendInBalans!

Schrijf je in en krijg de nieuwste stories in je mail 

Schrijf je in en mis nooit meer nieuwe blogs, tips en recepten van StralendInBalans

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Je kunt je altijd weer uitschrijven. 

Inschrijving is gelukt!

  

Je weg naar een stralende jij begint hier... 

 

Ontvang GRATIS 10 healthy quotes die je gelijk kunt toepassen in je dagelijks leven.

PLUS je ontvangt regelmatig inspiratie en tips om stralend in balans te komen en blijven.

Gelukt! je e-book is onderweg. Check je inbox!