STRALEND IN BALANS

HEALTHY QUOTES

blogs, recepten & inspiratie

Help, ik heb vaak last van een opgezette buik!

Een opgeblazen buik en wat zijn de triggers

BLOG 31-1-2021


Heb jij regelmatig last van een opgeblazen buik en voel je je daardoor niet lekker in je vel? Vaak krijg je ook nog eens last van oprispingen, boertjes of teveel scheetjes laten en voel je je niet op je gemak als je in gezelschap bent.

Een opgeblazen buik is iets wat heel veel voorkomt bij mensen op een bepaald moment in hun leven, je bent dus echt niet de enige. Hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen? Er zijn meerdere triggers die een opgezette buik kunnen veroorzaken en waar je zelf gelijk al actie in kunt nemen.

Bekende triggers van een opgezette buik:

  • Het drinken van alcohol
  • Te eenzijdig en weinig vezelrijk eten
  • roken
  • Stress
  • Voedingsintoleranties
  • Te snel eten en niet goed kauwen
  • Druggebruik
  • overgewicht
  • Medicijngebruik
  • Een verstoorde darmflora

Twee simpele tips die veel invloed hebben op je buik:

 

1. Eet jij wel genoeg vezels dan?

Een hele belangrijke trigger is dat we vaak veel te weinig goede vezels eten. Vezels zijn stofjes die in je voeding zitten die juist niet afgebroken worden. Ze komen in je darmen en daar zijn ze een heel belangrijke bron voor alle goede bacteriën die je hebt in je darmen.

Wist je dat je ongeveer 1 tot 1,5 kilo bacteriën in je darmen bij je hebt? Klinkt het eng? Dat is het niet. Ze zijn superbelangrijk voor het functioneren van je lichaam en ook je immuunsysteem. De meeste bacteriën die we bij ons dragen bevinden zich in de dikke darm (ongeveer 99%). Als je geen bacteriën in je darmen hebt, werken de darmen niet goed en krijg je veel waardevolle bouwstoffen, zoals bepaalde vitamines, niet binnen. Zonder bacteriën ga je dus dood.

Regelmatig vezelrijke voedingsmiddelen eten, draagt dus bij aan de gezondheid van je darmen en het stimuleert een vlotte spijsvertering en goede poep 😉…

Eet jij genoeg vezels? Vergis je niet als zovelen, dat je denkt dat als je veel brood eet je altijd goed zit met vezels! Lees verder ->

2. En kauw jij wel goed en rustig?

Een andere trigger dat veel voorkomt is niet goed kauwen. Het klinkt zo simpel en dat is het soms ook. Alleen, je bent je er vaak gewoon niet van bewust.

Te gehaast eten, eten onder het Netflixen, te weinig kauwen zijn allemaal triggers voor een opgeblazen buik. Je spijsvertering gaat van mond tot kont en als je al goed start bij je mond, profiteer je er gelijk van.

In je mond worden tijdens het kauwen je speekselklieren in je mond geactiveerd en dit speeksel bevat al enzymen die ervoor zorgen dat je begint te verteren (het enzym amylase).
Bovendien zorgt te weinig kauwen ervoor dat je te grote brokken inslikt en dat moet je lichaam allemaal verwerken.

En last but nog least, met te snel en te gulzig eten slik je veel lucht in. Neem voortaan lekker de tijd voor je maaltijd, eet rustig en ontspannen en geniet van elke hap. Oh en een bijkomend voordeel? Je bent sneller verzadigd en eet daardoor automatisch minder 😉..

Mis nooit meer iets van StralendInBalans!

Schrijf je in en krijg de nieuwste stories in je mail 

Mis nooit meer iets van StralendInBalans!

Schrijf je in en krijg de nieuwste stories in je mail 

Schrijf je in en mis nooit meer nieuwe blogs, tips en recepten van StralendInBalans

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Je kunt je altijd weer uitschrijven. 

Inschrijving is gelukt!

  

Je weg naar een stralende jij begint hier... 

 

Ontvang GRATIS 10 healthy quotes die je gelijk kunt toepassen in je dagelijks leven.

PLUS je ontvangt regelmatig inspiratie en tips om stralend in balans te komen en blijven.

Gelukt! je e-book is onderweg. Check je inbox!